Press

Teater Rosarium har blivit en framgångs saga som under ca:45 år rönt stor framgång. 

 

Beställarna återkommer gärna för att föreställningarna ofta överträffar deras förväntningar. Specialskrivna teaterföreställningar med brännande aktuella teman som ledarna respektive medarbetarna diskuterar och reflekterar omkring. Rosarium besöker beställarna runt om i vårt avlånga rike. Terri-Lynne Sandberg har både skrivit och regisserat föreställningarna. Skådespelaren Per Waldvik är ofta mentor och leder de efterföljande diskussionerna. Där bjuder han på sin mångåriga erfarenhet av ledarskap inom artistbranschen. Det massmediala intresset för Rosarium är stort. På begäran görs föreställningarna nu även för en allmänpublik med eller utan seminarium.

 


 

Premiär i Edsbyn för ledarna i Ovanåkers kommun

OPTIMISTISK TEATERFÖRESTÄLLNING OM EN HÅLLBAR FRAMTID

 

Med vidunderligt vackra bilder och stämningsfull musik vill skådespelaren Per Waldvik och dramatikern och regissören Terri-Lynne S. Waldvik visa väg mot en hållbar framtid. Budskapet är optimistiskt.

BIld från Ljusnan

Jag vill också vara något av dagens narr och framföra det som behöver sägas och inspirera, säger Per Waldvik

Jordens och därmed mänsklighetens framtid står på spel. Vår tids livsföring tär både på naturen och människors väl och ve. Det finns fortfarande tid att rädda undan världen en kollaps är något av vad den nya föreställningen Visa väg vill säga.  

Häromdagen hade den här föreställningen premiär i Celsiusskolans aula i Edsbyn inför ett 30-tal chefer inom kommunen. Pjäsen riktar sig just till chefer och ledare och vill uppmana till ett visionärt ledarskap på väg mot en hållbar och mer attraktiv framtid. – “Föreställningen öppnar väldigt många tankebanor, som jag annars inte ägnar så mycket tid åt.Vi borde lägga ner mer tid på att tänka på miljön, säger enhetschef Ramiz Likeric.

 Man är inte van att se det här ämnet på en scen. Det är också bra att få med vad som är en ledare. Vi har saker i oss som påverkar oss som ledare säger kulturchef Carina Isaksson.” Det är Terri-Lynne S. Waldvik som skrivit och regisserat Visa Väg.Skådespelaren Per Waldvik spelar Viktor Dahl, som även fanns med i föreställningen The President om konsten att leda och som har getts i 260 föreställningar runt om i landet. – Även intresset för föreställningen Visa Väg är enormt stort. Vi är nu ute på turne´ och kommer nu näsmast att spela på Gotland för företag där. FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld har en central roll i den nya föreställningen. – Dag Hammarskjöld var en stor ledare. Han var en vis man och en stor tänkare. När han skulle ta svåra beslut så drog han sig tillbaka till Sareks storslagna fjällvärd och tog hjälp av samekulturens uråldriga kunskaper, säger Per Waldvik. Utmaningen för dagens ledare, enligt Per Waldvik, är insikten att en kan göra något för en hållbar framtid och att många kan göra mycket tillsammans. – En rektor till exempel kan lugna ungdomar, när de känner oro och hur det skall gå för världen och hur vi skall överleva. Men i föreställningen finns hans egen dotter Lovines röst liksom hennes mamma Terri-Lynnes. Deras röster gestaltar den dialog som behövs i vardagen för nya tänk om ena hållbar utveckling.

Dag Hammarskjöld

Mellan åren 1905 och 1961 levde Dag Hammarskjöld. Nya rön visar att hans plan troligen blev nerskjutet den 18 september 1961 nära nära Ndola i Nord Rodesia på order från Sovjet. I Sverige blev det landssorg när den tragiska nyheten kom.

Vad kan Hammarskjöld lära dagens ledare? – Jag tror han kan lära dagens ledare att gå djupare in i sig själva och lyssna på sin inre röst, säger Per Waldvik. Utmaningen för dagens ledare, enligt Per Waldvik, är insikten att en kan göra något för en hållbar framtid och att många kan göra mycket. 17-årige Lovine går andra året på gymnasiet. Hon var tidigare lite modfälld inför framtiden, men har gått inför att vara aktiv genom att skaffa information genom att läsa mycket säger Per Waldvik. I föreställningen lanseras begreppet omvänt tänk. – Det handlar om att tänka i nya banor.Nu åker jag tillexempel bil eller tar tåget i stället flyga till olika föreställningar landet. Jag har tänkt om. Gör vi alla det så kommer vi att klara det här, säger Per Waldvik. Föreställningen bjuder på den senaste tekniken vad gäller bild, ljus och ljud och att programmera ljud och bild tillsammans. Erik Gärdegrans var tekniker för dagen.

Artikel från Ljusnan om Visa Väg, skriven av Klas-Göran Sunnerman


svd_naringsliv-1
 
Utdrag ur helsida om teaterpjäsen  THE PRESIDENT av Lars Hillås/Svenska Dagbladet
 
Viktor Dahl med sina olika masker eller roller? Foto: Rosarium Production

Viktor Dahl med sina olika masker eller roller?
Foto: Rosarium Production

Ledarskapet vässas med skådespeleri

Konstnärliga metoder ger chefskursen nya perspektiv.Spelar det någon roll vad du spelar för roll ? Och är det bra eller dåligt för ledarskapet att använda olika masker? Under två år har Huddinge Universitetssjukhus skickat alla sina chefer på kurs, där de bland annat mött skådespelaren Per Waldvik och hans rollfigur – Viktor Dahl.Vice VD Torbjörn Ekström berättar att när sjukhuset bolagiserades för två år sedan fick linjecheferna större ansvar. För att klara det skickades 430 linjechefer på kurs i bland annat ekonomi styrning, etik och ledarskap. Målet är både nya kunskaper och personlig reflektion.

 


Utdrag ur helsida om THE PRESIDENT  av Marie Hultberg / Headhunter 

Hur når man sin kraftkälla?

Rollfiguren Viktor Dahl från The President ledar här sin nordsvenska arbetshäst Foto: Rosarium Production

Rollfiguren Viktor Dahl från The President ledar här sin nordsvenska arbetshäst
Foto: Rosarium Production

För Viktor Dahl är farfar kraftkällan. Farfar som körde sin häst Kasper i skogen i ett perfekt samspel mellan människa och djur.Stockarna som gneds mot varandra, knirret och knarret i timmerlasset, gav en skör bakgrundsklang i skogens tystnad. Farfar var fri, ingen rådde över honom. Viktor blir mimartist och framgångsrik VD. Han drar nytta av sina erfarenheter som artist och den skapande processen. Han möter både svek och lojalitet. Han njuter maktens sötma. Tills den dag han upptäcker att det blivit nödvändigt att byta kostym igen, till sandaler och shorts. Farfar – kraftkällan, ursprunget kallar


svd_naringsliv

 

Utdrag ur recension om TURBULENS av Gaby Wigardt

Monolog om livets turbulens  

Gabriel Frisk från föreställningen Turbulens Foto:Rosarium Production

Gabriel Frisk från föreställningen Turbulens
Foto:Rosarium Production

 

…Per Waldvik gör entré i ljus sommaröverrock. Han har en bag i ena handen. Monologen handlar om livets sårbarhet och hur allt vi tar för självklart med ens kan förändras. Terri-Lynne Sandberg har skrivit en gripande monolog som känns alldeles ärlig, rak och riktig, så enkel som bara det riktigt genomtänkta kan vara. Per Waldvik framför den med en slags vilsen mogenhet och kärlek. Han ger orden den rätta tyngden koncentrerat och samtidigt avslappnat.” Turbulens är ett skolexempel på en välskriven, föredömligt framförd och innehållsrik stand upp tragedi som vänds till något positivt…


DN

4_press

Utdrag ur helsida om THE PRESIDENT av Bosse Andersson / Dagens Nyheter 

Chefen får fundera på sin roll

 “Heej Kasper Heej!” Viktor Dahl drar i tömmarna och drömmer om att bli timmer körare som farfar var. Med en häst som Kasper. Men han gör en helt annan resa än den bakom timmerlasset. Alla chefer med personalansvar på Södersjukhuset i Stockholm har fått träffa Viktor i pjäsen “The President”. – Ett bra grepp som skapar utrymme att fundera, säger Christina Söderholm som är VD och chef för 3 400 anställda. – Den här dagenkan ha gett ny inspiration och nya insikter, säger hon. Årets dag för ledarutveckling bröt mönstret på många sätt. Det har varit mycket uppskattat.


 

 unnamed (1)Dagens_industri

 

Utdrag ur helsida om föreställningen”Turbulens” av Gunilla Kempe / Dagens Industri

Här spelar Chefen huvudrollen!

Med teatern vill Teater Rosarium inspirera till samtal kring viktiga ledarskapsfrågor och livsfrågor och öka ledarnas insikt om vad som påverkar deras roll som ledare.”Ledarskapslitteratur och föreläsningar kan vara nog så viktiga kunskapskällor. Men med teatern kan man få med sådant som oftast inte ryms i den traditionella ledarutbildningen.” säger Per Waldvik, som tidigare arbetat med scenteater på Dramaten, TV och film.” Med teatern kan vi tydliggöra verkligheten, spegla individens tankar, känslor och värderingar. Vi kan förmedla bilder som direkt engagerar och väcker känslor och därför snabbt nå ett avstamp för diskussioner kring ledarrollen och känsliga ämnen som exempelvis etik. Många ledare har svårt att ta tag i kontroversiella frågor.” Med teatern vill paret Waldvik och Sandberg också få ledarna att tänka i nya banor, finna sin kraftkälla och upptäcka sina förebilder.

Läkare i djup kris  

Turbulens handlar om etik, livets sårbarhet och hur allt vi tar för givet i ett slag kan förändras. Pjäsen är ett starkt portsätt av en läkare i djup kris. Publiken få ta del av fragment från läkarens privata liv och yrkesliv.Han ställs inför svåra val och livsavgörande beslutsam kräver mod och civilkurage. Efter föreställningen får publiken ikläda sig läkarens roll och ta ställning till vilka beslut som de skulle ha fattat.                                                                     Meningen är att publiken tydligare skall se sin inställning i viktiga etiska frågor, både som privatperson och utifrån arbetsplatsens normer och kram på affärsmässighet,” säger Per Waldvik.

 


 

 

5_presssvd_naringsliv (1)

Utdrag ur helsida om TURBULENS av Agneta Lagercrantz / Svenska dagbladet

Pjäs startar debatt om etik på jobbet !

Per Waldvik är skådespelare vars scen heter näringslivet. I monologenTurbulens, författad av dramatikern Terri-Lynne Sandberg, står han inför ett livsval som avgörs av publiken. Diskussionen hålls levande. Det äroftast för chefer han brukar spela Turbulens, en monolog om etik och moral. Men på Bromma reningsverk består publiken den här gången av rörläggare, mekaniker och driftsarbetare – för alla anställda skall diskutera värderingar och företagskultur på Stockholm Vatten.


 

Utdrag ur helsida om THE PRESIDENT av Anna H Lilliequist / Smålänningen.

Per Waldvik inspirerar chefer med teater.

Dirigenten

I går hölls en ledarskapsdag för chefer inom Älmhults kommun, där en ny policy för både medarbetare och ledare diskuterades. För att inspirera var skådespelaren Per Waldvik på plats. Han bjöd på en två timmar lång föreställning där problem och möjligheter med ledarskap kom fram. “- Humorn och lekfullheten borde lyftas fram mer, anser Per Waldvik, som har just en komiker, Gösta Ekman som sin främsta förebild.”