Optimistisk teaterföreställning om hållbar framtid

Med vidunderligt vackra bilder och stämningsfull musik vill skådespelaren Per Waldvik och dramatikern och regissören Terri-Lynne S. Waldvik visa vägen mot en hållbar framtid. Budskapet är optimistiskt.

 

BIld från Ljusnan

BIld. KLas-Göran Sannerman

Jag vill också vara något av dagens narr och framföra det som behöver sägas och inspirera. Det gör vi verkligen här, säger Per Waldvik.

Jordens och därmed mänsklighetens framtid står på spel. Vår tids livsföring tär både på naturen och människors väl och ve. Det finns fortfarande tid men det är bråttom, är något av vad den nya föreställningen Visa väg vill säga.

 

 

600

Bild Klas-Göran Sannerma

– Föreställningen öppnar väldigt många tankebanor, som jag annars inte ägnar så mycket tid åt. Vi borde lägga mer tid på att tänka på miljön, säger enhetschef Ramiz Likeric. Man är inte van att se det här ämnet på en scen. Det är också bra att få med vad som är en ledare. Vi har saker i oss som påverkar oss som ledare, säger kulturchef Carina Isaksson.

Intresset för föreställningen Visa väg är enormt stort. Vi är nu ute på turné och kommer nu närmast att spela på Gotland för företag där, säger Per Waldvik.

FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld får en central roll i den nya föreställningen.

– Dag Hammarskjöld var en stor ledare. Han var en vis man och en stor tänkare. När han skulle ta svåra beslut i FN drog han sig tillbaka till Sareks storslagna fjällvärld och tog hjälp av samekulturens uråldriga kunskaper, säger Per Waldvik.

Dag Hammarskjöäld

Dag Hammarskjöäld

Vad kan Hammarskjöld lära dagens ledare?

– Jag tror han kan lära dagens ledare att gå djupare in i sig själva och lyssna på sin inre röst, säger Per Waldvik.

Utmaningen för dagens ledare, enligt Per Waldvik, är insikten att en kan göra något för en hållbar framtid och att många kan göra mycket. Klimatöverenskommelsen Agenda 2030 visar vägen. I föreställningen lanseras begreppet Omvänt tänk.

– Det handlar om att tänka i nya banor. Nu åker jag till exempel bil eller tar tåget istället för att flyga till olika föreställningar i landet. Jag har tänkt om. Gör vi alla det, då kommer vi att klara det här, säger Per Waldvik.

Föreställningen bjuder på den senaste tekniken vad gäller bild, ljus och ljud och att programmera ljud och bild tillsammans. Tekniker för dagen var Erik Gärdekrans.

Detta är ett utdrag ur en artikel i Ljusnan av Klas Göran Sannerman

Dela detta inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>