Ny rapport: Klimatutsläppen kan halveras till 2030 – med dagens teknik

Det är inte kört – ännu. Med rätt politik och ett starkt klimatledarskap kan utsläppen av växthusgaser halveras på 12 år med lösningar och teknik som finns i dag. Det är slutsatsen i en ny rapport som presenterades under gårdagskvällen svensk tid vid det pågående klimatmötet Global Climate Action Summit i Kalifornien.

”Världen är vid en kritisk vändpunkt. Kurvan för växthusgasutsläppen måste vändas senast år 2020 och sedan falla dramatiskt – och halveras ungefär vart tionde år för att vi ska klara Parisavtalet”, säger Johan Rockström, professor vid Stockholm Resilience Center, som signerat rapporten och presenterade den på konferensen i San Francisco.

I rapporten ges 33 lösningar för att halvera utsläppen från energi, transporter, byggnader, industri, livsmedel samt jord- och skogsbruk. Digital teknik ligger bakom 30 procent av utsläppsminskningarna och sägs dessutom kunna påverka indirekt genom bland annat konsumtionsvanor och delningsekonomi.

Enligt rapporten har alla sektorer i världsekonomin potential att snabbt halvera sina utsläpp av växthusgaser med befintlig teknik och beprövad politik, men förutom i elsektorn är takten i omställningen för låg. En viktig förutsättning är att förnybara energikällor ersätter snarare än adderar till fossila bränslen.

Enligt rapporten kan den digitala sektorn påverka om världen blir 1,5, 2 eller 3 grader varmare.

Rapporten är ett resultatet av ett samarbete mellan forskare och företag i Sverige, bland annat Future Earth, Ericsson, Stockholm Resilience Centre, WWF och Telia Company.

Läs rapporten ”Exponential Climate Action Roadmap”

Dela detta inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>